Данни от анкетата: Посетителите на фестивала – хора на природата

За първи път в тазгодишното издание на Узана Поляна фест бе проведено анкетно проучване, чиято цел бе да анализира отношението на посетителите на фестивала към опазването на околната среда, както и да измери тяхната удовлетвореност от организацията на фестивала.

Анкетното проучване бе проведено от Младежка статистическа академия по време на трите фестивални дни. То обхвана 708 респондента, а данните показват, че сред посетителите на фестивала най-многобройни са жителите на Габрово – 42%, следват жители на София, Велико Търново и Стара Загора. Повечето посетители – 68% са за първи или втори път на фестивала, а 6% от анкетираните посещават феста всяка година.

Анализираните данни от секцията с въпроси, свързани с екологията, показват, че участниците в Узана Поляна фест са хора на природата, които се стараят да пестят ресурсите й и се грижат за опазване на околната среда. 2/3 от запитаните са категорични, че при пазаруване винаги използват торбичка за многократна употреба, а 81% от респондентите казват ДА на споделеното компостиране и са готови да използват обществен компостер, ако такъв бъде разположен на тяхната улица. С изключителен интерес посетителите на фестивала приемат идеята при раждането на дете да бъде засаждано дърво и 89% от тях биха подкрепили подобна инициатива.

Анализът на данните показва, че 77% от запитаните смятат, че зеленото развитие на Габрово зависи от личното участие и ангажимента на гражданите, а 50% биха искали да имат участие в климатичната политика на общината.

По отношение на въпросите, свързани с провеждането на Узана Поляна фест 81% от анкетираните дават положителна оценка за организацията на фестивала, изказвайки задоволство от цялостното провеждане на събитието. Повечето от запитаните са доволни от предварителната информация за феста, а най-честият начин, по който са научили за фестивала е от социалните мрежи или от приятели.

Сред препоръките за провеждането на следващо издание на Узана Поляна фест попадат – сайтът на фестивала да има и английска версия, информацията да е по-добре организирана, да има повече места на сянка и пунктове с питейна вода, да се премахнат напълно всички съдове за еднократна употреба, да има станции за зареждане на мобилни устройства.

Анкетираните предлагат и нови инициативи в рамките на Узана Поляна фест – турнир по шах, въжен атракцион, обучение по народни танци, организиране на арт инсталации и това, което зарадва организаторите най-силно – фестивалът да се провежда повече от веднъж в годината.

Подробни данни от Анкетното проучване може да видите във файла:

Анкетно проучване – резултатиDownload

Община Габрово благодари на Младежка статистическа академия за проведеното проучване.