Зелените СТАРТЪПИ – екологичната новост на Узана Поляна фест

Голямото НОВО в Узана Поляна фест е зоната за ЗЕЛЕНИ стартъпи – място, където технологиите, откритията и иновациите ще се срещнат, за да осъществят партньорства и да представят своите идеи.

Предизвикателството да представят своите зелени решения приеха седем стартъпа, чийто иновативни разработки реализират зелените идеи в различни сфери на дейност.

Ще ги намерите в седемте шатри на зона ЗЕЛЕНИ стартъпи, разположена точно до пространство ПОЗНАНИЕ.

А кои са те – вижте техните визитки, а повече ще научите на Узана Поляна фест.

СТАРТЪП @EcoHunt е мобилно приложение за почистване на околната среда под формата на игра. Те са @EcoHunt и обичат природата, която често е замърсена. Вярват, че чистата природа е тяхна мисия и затова създават EcoHunt с убеждението, че можем да почистим света на игра. Всички посетители на Узана Поляна Фест могат да тестват първия прототип на EcoHunt.

Повече за EcoHunt: https://www.facebook.com/profile.php?id=100071299566642 / https://www.instagram.com/ecohunt_app/

Биотехнологичният СТАРТЪП ,,Цвете в епруветка‘‘ има за цел намаляване на площите за рязан цвят заради негативното си въздействие върху околната среда с площите за отглеждане, необходимата в големи количества вода за поливане и въглеродните емисии от авиотранспорт и съхранение. Както се разбира по името му, предлагат цветя в епруветки, които не се нуждаят от грижи минимум 2 месеца, включително поливане. Когато изпълнят епруветката, могат да се пресадят в саксия. Цветята в епруветка са идеална алтернатива на класическите букети, тъй като заемат малка площ при отглеждането си и са трайни. Подходящи са за хора, които не могат да се грижат за цветя, и за хора с респираторни алергии, както и за лечебни заведения.

Повече за ,,Цвете в епруветка‘‘: https://cvetevepruvetka.store/ / https://www.facebook.com/cvetevepruvetka

СТАРТЪП СЕВАРЕКС предлага екологични строителни материали и цялостни решения за дома и офиса. Само за две години Севарекс се превърна в лидер в областта екологичните строителни материали в България, като вече има успешни проекти и в други Балкански държави, в които в момента открива свои филиали.

Повече за СЕВАРЕКС: https://www.sevarex.com/ / https://www.facebook.com/sevarexx

СТАРТЪП Konop Shop е създаден с 3 основни мисии:
Да информира за възможностите на продуктите от коноп и приложенията им в медицината, облеклото, строителството и бита.
Да консултира дали, колко и как биха могли тези продукти да задоволят тяхната потребност в конкретното направление, за което работим с широк набор от специалисти – лекари, технолози, строителни инженери за всяка съответна област. 
Да подбира и проверява, използвайки система за независими технически и лабораторни анализи. 
В първия в България шоурум за продукти от коноп на бул. „Витоша“ 18 в град София, може да се докоснете до CBD масла, козметика, дрехи и дори строителни материали от коноп. 
Повече за Konop Shop: www.konopshop.com / www.hemp.bg

СТАРТЪП Атлас Агро Сайънс е млада компания, работеща в сферата на кръговата икономика. Чрез своята патентована и напълно безотпадна технология фирмата превръща утайките от пречиствателните станции за вода в течен биостимулант за растения. Компанията се фокусира върху едновременната грижа за почвата, флората, хората и благосъстоянието на планета. Въвеждането на устойчиви иновации на българския пазар и на международните такива донася множество отличия и награди на изцяло екологично ориентирания стратъп.

Повече за Атлас Агро Сайънс: www.atlasagro.eu

СТАРТЪП Brick3D открива нова ера на забавление, където всеки може да закупи 3D конструкторен файл един път, а да може да 3д принтира безкраен брой тухлички – във всеки размер и цвят, който поиска. Това не изисква техническо знание и може да се прави у дома, при приятел или в близкия 3D принт магазин. Без нужда от фабрики, производство, доставка и опаковки.

Техните файлове са лесни за ползване (plug and print), драстично по-достъпни от традиционните конструктори и предоставят безкрайни шансове за креативност и забавление.

Повече за Brick3D: brick3d.org

СТАРТЪП БрезЕньовче от Biliana Yotovska label® е хранителна добавка, съдържаща екстракт от бреза и еньовче – двете най-ефикасни натурални билкови средства, спомагащи за редуциране на водната, задръжка в организма. Екстрактът от бреза е натурален фитодиуретик, който изключително бързо елиминира водната задръжка в цялото тяло. БрезЕньовче е подходящо както за любители спортуващи, така и за професионални съзтезатели.

Ашваганда, наричана още Индийски женшен, е билка, традиционно използвана в индийската народна медицина. Спада към т.нар. адаптогени, или билки, подпомагащи естествената способност на организма да се справя със стреса като се адаптират към специфичните му моментни нужди.

Повече за БрезЕньовче: https://bilianayotovska.com/index.php?route=product/product&product_id=456

Представянето на ЗЕЛЕНИТЕ стартъпи ще видите в

ПРОГРАМАТА на пространство ПОЗНАНИЕ

22 юли, събота

11:00 – 12:00     Модул 1: ЗЕЛЕНИ СТАРТЪПИ

Почистване на игра, Зорница Найденова, Eco Hunt

Биотехнологиите срещат Узана Поляна Фест 2023, Петър Нефтелимов, „Цвете в епруветка“

17:30 – 19:00     Модул 2: ЗЕЛЕНИ СТАРТЪПИ

 „Тенденции в екологичното строителство и ремонта“, Александър Събев, Севарекс, Конопшоп

Нов живот за пластмасата като играчки, Явор Христов, Brick3d

23 юли, неделя

10:00 – 11:00     Модул 3: ЗЕЛЕНИ СТАРТЪПИ

Растителни биостимуланти от ново поколение, Габриела Минкова, ATLAS AGRO

Хранителни добавки #БрезЕньовче, Мартин Тинчев