АKTивности

Няма начин да е скучно!

Атракции, приключения, тестване на собствените сили, възможност за неповторими селфи фотографии, среща с природата „лице в лице“! Ето с какво може да предизвикате емоциите си.

МИНИ ФУТБОЛЕН ТУРНИР – цар футбол ще постави спортен акцент в програмата на фестивала. Футболният турнир се организира от Община Габрово, а официален партньор е специализираната компания за селектирано пиво БИНДИНГ БЪЛГАРИЯ, които осигуряват и наградите за най-добрите. Участието в турнира е без такса, но се изисква предварителна регистрация до 14 юли, включително. Как да се включите в туринара вижте ТУК.

КЛИМАТИЧНА ФРЕСКА, 22 юли – необичайна игра на знания за климатичната криза. Климатична фреска е настолна игра с карти, всяка от които представлява фактор за изменението на климата. Включете се. Играйте. Научете.

Модератор на играта – Мартин Заимов

Играта ще се проведе в модули от 11:00 часа до 18:00 часа

Място: в шатрата на Дома на хумора и сатирата, близо до ИНФО зоната.

КОННА ЕЗДА, 21, 22 и 23 юли – малко пони и грациозни коне, отглеждани на Узана, ще вмъкнат вятър в косите Ви. Опитни ездачи ще помогнат на начинаещите с първите уроци по езда.

Атракцията е подходяща и за деца! Цена на билет – 5-10 лв.

УЧИЛИЩЕ ЗА МАГЬОСНИЦИ с Дани Белев, 21 и 22 юли – ако сте омагьосани от магичното изкуство, значи Вие сте точните хора за това предизвикателство! Надникнете сред тайните на магията и научете фокус, за да шашнете приятелите си на следващото парти. Уловете магията с изключителния и ловък Дани Белев!

На 21 и 22 юли, 17:30 – 18:30 часа, вдясно от сцената.

Училище за фокуси е БЕЗПЛАТНО, но изисква предварително записване в инфо зоната.

ФЕРМЕРСКА ПОЛЯНА, 23 юли – приключение с усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. Ще предизвикате себе си и ще тествате своите възможности. Дали умеете да ковете или да цепите дърва? А дали знаете колго грама тежи една шепа боб? Ще може да го разберете във фермерски игри.

10:00 – 12:00 часа, пред сцената.

Участието във Фермерски игри е БЕЗПЛАТНО, но се изисква предварително записване в инфо зоната. Препоръчително е участниците в игрите да са на възраст над 16 години.

ПРЕХОД “ЗАПОЗНАЙ СЕ С УЗАНА”, 22 юли – опознавателен преход сред красивата флора на Узана и достигане до Географския център на България. Специалист по биоразнообразие ще води групата, за да обясни повече за мъховете, цветовете, тревите, храстите и дърветата. За опасните растения, за лечебните билки, за рядкосрещаните растителни видове – информация за всичко това и още много ще получите в специалния опознавателен тур на Узана. Водач на групата – Момчил Назъров, докторант и изследовател към Института по биоразнообразие при Българска академия на науките.

Опознавателният преход ще се проведе само на 22 юли. Начален час – 9:30 часа, пред голямата метална спирка до Палатковия лагер. Времетраене – 4 часа. Брой участници – 40 (ред. 18.07.: Увеличихме бройката от 25 на 40).

Участието в прехода е БЕЗПЛАТНО, но се изисква предварителна РЕГИСТРАЦИЯ (име и телефон) на e-mail: uzanafest@gabrovo.bg или тел.: 0889 388 422; 0889 979 097

ПРЕХОД ДО ВРЪХ ИСПОЛИН, 22 юли – приятен преход с леко натоварване до първенеца на Шипченска Стара планина. С дъх на билки и през открития поглед към Балкана, пред изкачилите връх Исполин се открива широка гледка към красивите планини и равните поляни.

Преходът е с водач, планински спасител от „Планинска спасителна служба“ – Габрово. Преходът ще се проведе само на 22 юли. Начален час – 9:30 часа, пред голямата метална спирка до Палатковия лагер.

Участието в прехода е БЕЗПЛАТНО. Регистрация не се изисква.

ЗВЕЗДНО НЕБЕ, 21-22 юли – поглед към Космоса през телескоп.

Демонстрационни наблюдения с телескопи на Слънцето с петната му в следобедните часове, а вечерта ще научим повече за Луната, Венера и съзвездията.

16:00 часа – Слънцето през телескоп

22:00 часа – Наблюдение на звездното небе

Място: в близост до детския център

Участието в наблюденията е БЕЗПЛАТНО. Регистрация не се изисква.

УЗАНА ИГРАЕ БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ, 22 и 23 юли – уловете ритъма, научете стъпките, хванете се за ръце. Проектът “Узана играе български народни танци 2023” се реализира от Елена Филкова и Атанас Филков и включва 4 модула, всеки по 45 минути. Във всеки блок ще бъдат разучавани по две хора от различни фолклорни области, като ще научите повече и за съответната фолклорна област, характерните движения и носии.

22 юли: 10:00-10:45 часа ; 11:00-11:45 часа ; 16:00–16:45 часа

23 юли: 10:00-10:45 часа

Място: вдясно от сцената

Участието в проекта е БЕЗПЛАТНО, но се изисква регистрация на тел.: 0888 94 85 77

СТЕНА ЗА КАТЕРЕНЕ със Стефан Георгиев и Иво Татев, 22 и 23 юли – смелост, адреналин и умения

Стената за катерене е разположена на предната фасаза на „Планинска спасителна служба“ – Габрово. Планинските спасители ще обезопасят участниците и ще ги инструктират с правилата за безопасност.

Часове за катерене: 22 юли, 13:00 – 19:00 часа; 23 юли, 10:00 – 12:00 часа

Място: предната фасада на „Планинска спасителна служба“ – Габрово.

Стената за катерене се ползва БЕЗПЛАТНО. Регистрация не се изисква.