УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ 2023 – магията на едно зелено лято

С иновативни решения, нови знания, творчески устрем, спортни прояви, екологични практики, арт инициативи и много споделени емоции приключи осмото издание на Узана Поляна фест.

В трите фестивални дни – 21, 22 и 23 юли местност Узана се превърна в дом на зелените идеи и грижата за природата. Фестивалът беше посетен от над 14 000 души, а участниците в зоните (майстори, занаятчии, фермери, творци, кулинари) наброяваха повече от 300 човека.

Три бяха големите новости на фестивала тази година. И трите получиха успешен старт, давайки категоричната заявка да продължат не само в рамките на зеления фестивал, но и извън него. За първи път на Узана Поляна фест 2023 беше реализирана цялостна система за депозитно ползване на чаши за многократна употреба; изпълнено и използвано бе соларно захранване за зоната на пространство Познание и беше оформена зона за зелени стартъпи.

В рамките на събитието всички гости и участници имаха възможност да ползват чаша срещу депозит, а в замяна получаваха отстъпки от зоната за хранене. Потребителите на депозитната система можеха да избират дали да върнат чашата и да получат депозита си обратно или да задържат чашата като спомен от фестивала. Функционирането на депозитната система беше обезпечено от екип на Община Габрово и с подкрепата на сдружение За Земята, Българска фондация Биоразнообразие и компания Zera.

Голям успех за екологичния фестивал бе и реализирането на соларно захранване за зоната на пространство Познание. Соларната система бе изпълнена в партньорство с Училище за соларни специалисти – Габрово, а резултатът надмина очакванията, тъй като генерираната соларна енергия се оказа повече от достатъчна и успешно бяха захранени още 10 обекта от фестивала.

Зоната на Зелените стартъпи приюти 7 млади компании, които представиха своите решения, открития и иновации, осъществиха партньорства и придадоха на Узана Поляна фест допълнителен екологичен акцент.

Повече за Зелените стартъпи ТУК.

Общо 10 бяха фестивалните зони, където среща си направиха зеленото мислене и успешните екологични модели, представени в различни еко практики, интерактивни дейности, здравословни продукти, арт инициативи, зелени предизвикателства и всичко това допълнено с музика, вкусна храна и простора на Балкана.

Пространство ПОЗНАНИЕ постави темата за климатичните промени и адаптацията към тях в 21 лекции, водени от хора с висока компетентност и усет към природата. Макар и огромна шатрата в тази зона се оказа тясна за повече от 1000 души, които посетиха лекциите и дискусиите. Фокус на разговорите беше климата, но не пропуснахме да поговорим за здравето на хората и природата. Споделихме опит и знания за енергийната ефективност, научихме повече за почвите, животинските видове и значимостта на родовата памет.

Козметика с дарове от природата, артистични бижута, рециклирани аксесоари, дървени моливници и майсторски капани за сънища – бяха само малка част от ръчно изработените от посетителите на фестивала изделия. Творчеството бе фокусирано в специално пространство, а майстори и занаятчии предлага повече от своите умения и творби в АРТ зоната, която тази година бе разпределена в 27 шатри.

Още 29 бяха и шатрите на фермерски пазар ОТ БГ, където производителите с малки ферми и градини, предлагаха продукти с неподправен вкус и качество.

Погледът към себе си и познанието за нашето вътрешно АЗ дойде в различните практики в ИН / ЯН зоната чрез йога, гонг медитация, паневритмия, терапевтично рисуване.

Узана Поляна фест 2023 имаше и своя спортен акцент. 10 отбора се включиха в надпреварата на футболния турнир, а над 100 бяха участниците, приели предизвикателството да тестват уменията си в Стената за катерене.

Още толкова бяха и участниците в двата прехода, организирани в сърцето на Балкана и изпълнени с много чист въздух, знания и уникални гледки.

Многобройни бяха и хората, впуснали се предизвикателството на магията в Училището за фокуси, както и онези, които за три дни разучиха стъпките на българските хора в проекта „Узана танцува български народни танци“. Стотици гости на фестивала имаха възможността да наблюдават звездното небе през телескоп и да научат повече за Космоса. А игрите на „фермерската поляна“ се разиграха изключително оспорвано, предизвиквайки десетките участници да дадат всичко от себе си, за да докажат своята ловкост, сръчност и знания, и разби се да грабнат победата.

Домашните любимци бяха добре дошли на фестивала, а специален урок, посветен на кучета, събра десетки хора, които научиха повече за отношенията, доверието и обичта към четириногия приятел. А стане ли дума за обич, то най-голямата бе отправена към очарователните кучета на шатрата „Осинови си приятел“, организирана от Приюта за безстопанствени животни в Габрово. Добрата новина от там е, че един от любимците вече е осиновен и има свой дом и семейство.

Но любимците не бяха само кучета. На фестивала научихме повече за мечешките истории и дивите животни, срещнахме се и с птиците, част от пациентите на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“. И отново по традиция откриването на Узана Поляна фест бе с жест към природата – пуснахме на свобода 6 спасени и излекувани птици.

А най-щастливи от всички бяха децата, които имаха десетки възможности за екологични игри и нови знания в Детския център. Най-малките узанци не пропуснаха възможността да играят и учат, да опознават вселената, да рисуват, творят, да се забавляват и да споделят.

И това не беше всичко! Музиката бе в две концертни вечери, които стартираха в петък с участието на изключителните музиканти от латино бандата Latino Kopeles,  шумните и много динамични Greesh и забележителната Нина Николина и проектът й „Традиции“ с участието на Калин Вельов. Съботната вечер беше озвучена от виртуозния акордионист Вероника Тодорова и оркестър „Дианополис“ с музикален ръководител Красимира Султанова, мистериозните, но неочаквано добри музиканти от  НеСтеНиЧували, фантастичните рокаджии от No More Many More и финалът, който беше като за начало от изключителното присъствие на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени.

С голямото узанско хоро, поведено от танцьорите на ДФА „Габровче“, приключи Узана Поляна фест 2023, но финалът постави и ново начало – очакването на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ 2024, отново през юли и пак на Узана.

ГАЛЕРИЯ Узана Поляна фест 2023

Екологичният фестивал УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ се организира от Община Габрово и е част от „зелените“ инициативи, посветени на опазването на природата.

Фестивалът се реализира в партньорство с Inter Power; Банка ДСК; Мит и ко ЕООД; M-texx Recycling; ЕкоБранд.

Както и с подкрепата на „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП; SenState Technologies; РИЦ „Амбициозно Габрово“; ОООYesss; Биндинг България; МиаЗОО; Мол Габрово; Пепко; Спорт Депо; ЗЕРА; За Земята; Българска фондация Биоразнообразие; ЕнЕфект; РСО “Централна Стара планина”; Училище за соларни специалисти